ETAPE / ACTIVITATI

Etapa I – Studiu de fezabilitate. Dezvoltare experimentala privind producerea de oua imbogatite in  vitamine si acizi grasi Omega-3 folosind  surse furajere neconventionaletermen 10.12.2011

Activitatile realizate

Activitate I.1 – Studiu de fezabilitate tehnica privind obtinerea de oua imbogatite in minerale, vitamine si acizi grasi Omega -3 elaborarat de catre SC Avicola SA

Activitatea I.2  – S-au elaborat  si realizat doua noi solutiii nutritionale, pe baza de seminte respectiv ulei de camelina in coditiile unui adaos de vitamina E si vitamina A.  Camelina (Camelina Sativa) – cunoscuta si sub numele de in salbatic, susan german sau ulei siberian din seminte – este o planta oleaginoasa din familia Cruciferae, care a fost cultivata si utilizata pe scara larga in Europa de cateva mii de ani. Samanta brun-roscata este mica, 1000 de seminte cantarind aproximativ 1.0 g. Mucilagiul care acopera samanta exercita o afinitate pentru apa. Samanta are un miros si un gust distinct. Continutul de ulei din samanta este de aproximativ 42% in SU. Intr-o prima etapa, camelina a fost interzisa prin Directiva 2002/32/CE din 7 mai 2002 privind substantele nedorite din furaje. Insa, datorita interesului reinnoit in ceea ce priveste culturile de oleaginoase alternative, cu inputuri reduse, care permit utilizarea subproduselor din producția de oleaginoase în hrana pentru animale, avand si avizul EFSA din 27 noiembrie 2007, prin Directiva 2008/76/CE din  25 iulie 2008, camelina a fost scoasa de pe lista substantelor nedorite in furaje.

Activitatea I.3 – Realizarea noilor solutiii nutritionale propuse. Semintele de camelina utilizate in nutreturile combinate folosite pentru experientele desfasurate pe  gaini ouatoareau au fost produse la o ferma din zona de sud-est (judetul Constanta) a Romaniei. Prin presare la rece, din 100 kg de semninte de camelina s-au obtinut 15 l de ulei, produs care s-a folosit deasemenea la fabricarea de nutreturi combinate. S-a realizat si caracterizarea nutreturilor combinate fabricate conform noilor solutii nutritionale in laboratoarele IBNA Balotesti, acreditate RENAR si autorizate de ANSVSA (5622/10.05.2011) pentru controlul calitatii furajelor.

Activitatea I.4 – Experimentarea solutiei nutritionale privind obtinerea de oua imbogatite in vitamine si acizi grasi Omega-3. Adaosul de  seminte (10%) si ulei de camelina (3.62%) in hrana gainilor ouatoare a condus la  consumuri mai mari (p≤0.05)  decat la M   ceea ce inseamna ca trebuie avute in vedere studierea si altor nivele de includere atat pentru seminte cat si pentu ulei. Apreciem ca noile nivele de includere trebuie sa fie mai mici decat cele experimentate.

Activitatea I.5  – Verificarea rezultatelor noilor solutii nutritionale pentru gaini ouatoare prin analize privind determinarea calitatii oualor. Determinarile de greutate a componentelor oului, prospetime, intensitatea culorii galbenusului s-au realizat utilizand echipamentele  Egg Analyser respectiv Egg shell Thickness Gauge (ESTG-1). Intensitatea culorii galbenusului  s-a evaluat cu ajutorul unui evantai  Hoffman – La Roche. Determinarea valorii pH-ului s-a realizat cu echipamentul InoLab – Level 1 pH metre. S-au determinat in galbenus compozitia chimica si profilul de acizi grasi. Semintele de camelina dar mai ales uleiul de camelina s-au dovedit a fi materii prime furajere bogate cu deosebire in acid linolenic (omega 3) ceea ce a permis obtinerea de oua imbogatie semnificativ in acest acid. S-a inregistrat o crestere a concentratiei de acid linolenic in galbenusul de  2,42 ori mai mare in cazul E1 (seminte de camelina) fata de Martor (ratie conventionala) si de 17, 57 ori mai mare  in cadrul E2 (ulei de camelina) fata de Martor Ouale imbogatite in acizi grasi polinesaturati chiar in cazul suplimentarii adaosului de  vitamina E in furaj (ca antioxidant) au un grad de perisabilitate ridicat.

 

Rezultatele obtinute  in etapa I

  • Doua noi solutii nutritionale pentru gaini ouatoare cu aport de seminte respectiv ulei de camelina in conditiile unui adaos de vitamina E si vitamina A.
  • Coordonatorul proiectului – SC AVICOLA BUCURESTI SA -a organizat un stand in cadrul expozitiei INDAGRA – Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, 31 octombrie – 4 noiembrie 2012,  unde a prezentat o serie de produse, printre care si:   OUL Omega-3 ALIMENT FUNCTIONAL CU EFECT BENEFIC ASUPRA SANATATII UMANE PRIVIND SISTEMUL CARDIOVASCULAR SI SISTEMUL NERVOS;

Oul omega 3

  • Partenerul IBNA-Balotesti a prezentat o lucrare stiintifica la simpozionul:  ,,18th European Symposium On Poultry Nutrition”, October 31 – November 04, 2011 Çeşme – İzmir – Turkey –poster ,,EFFECTS OF USING DIETARY CAMELINA SEEDS AND OIL ON LAYER PERFORMANCE”, autori:  Smaranda Toma, Margareta Olteanu, Maria Cornescu, Matjaz Cervek, Iulia Maros,  Slavica Sredanovic

Turcia

  • Partenerul IBNA-Balotesti – in cadrul expozitiei INDAGRA – Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, 31 octombrie – 4 noiembrie 2012 a prezentat posterul: ,, IMBOGATIREA GALBENUSULUI DE OU IN ACIZI GRASI POLINESATURATI OMEGA 3 PRIN UTILIZAREA CAMELINEI IN HRANA GAINILOR” , autori: R. D. Criste, M. Olteanu, S. Pop Toma, M. Cornescu, M. Ropota, M. CerveK (EMONA, Slovenia)

INDAGRA_2011_IBNA

Etapa a II-a  Producerea de oua  imbogatite cu minerale30.06.2012

 

Activitatile realizate

Activitatea II.1 – S-au elaborat  doua noi solutii nutritionale pentru gaini ouatoare in vederea obtinerii oualor imbogatite in minerale. La formularea noiilor solutii nutritionale s-a avut in vedere atingerea cerintelor nutritionale pentru gainile ouatoare plus o marja de siguranta pentru a atinge optimul de productie. Pentru structura de baza a noilor solutii nutritionale s-au ales din motive stiitifice, tehnice si economice, specifice alimentatiei gainilor ouatoare, urmatoarele materii prime furajere: borhot de porumb, tarate de orez, triticale, sorg, srot de floarea soarelui decorticate, ulei de soia, fosfat monocalcic si carbonat de Ca . S-au formulat 2 noi structuri de ratii care au inglobat fiecare  cate un premix mineral imbogatit fata de un premix conventional in Cu, Fe, Mn, Zn, Se si I.

Activitatea II.2 S-au  caracterizat fizic, chimic, microbiologic si  micotoxicologic nutreturile combinate fabricate conform noilor solutii  nutritionale

Activitatea II.3 Noile solutii au fost experimentate intr-un test experimental desfasurat timp de 6 saptamani pe 28.500 gaini Lohmann Brown  în vârstă de 72 săptămâni. Pasarile au fost impartite in 3 loturi: martor M, E1 si E2. Concentratia de microelemente in furaj a crescut, la loturile experimentale, comparativ cu lotul martor  cu procente cuprinse intre 102 si 116%. Cresterea a fost diferentiata nu numai intre cele doua loturi experimentale dar si intre microelemente. Pentru determinarea eficientei noilor solutii in cresterea calitatii oualor, pe parcursul experimentului s-au facut recoltari de oua: initial (ziua o), la 2, 4 si 6 saptamani. S-au realizat masuratori privind greutatea oualor intregi si a componentelor sale (albus, galbenus, coaja).

Activitatea II.4 Verificarea rezultatelor obtinute in urma testului efectuat pe  gaini ouatoare prin analize privind determinarea calitatii oualor obtinute. Marimea oualor pe categoriile comerciale pentru  categoria de oua  L, cea mai des intalnita pe piata de oua, nu au existat diferente semnificative intre cele 3 loturi. Gradul de mineralizare a  cojii de ou nu s-a diferentiat intre loturi. Din totalul cantitatilor de minerale ingerate pe perioada experimentala, 6.96% au fost depozitate in ou (albus +galbenus), 41.15% in coaja de ou si 51.88% minerale au fost excretate sau depozitate in alte tesuturi. Pe parcursul primelor 4 saptamani de experiment  concentratiile (mg/kg) de Cu in galbenus au crescut semnificativ. Acest fapt ar putea fi relationat cu o buna absorbtie si utlizare a Cu lui din furaje. In galbenusul oualor recoltate dupa 2 saptamani de furajare cu noile solutii nutritionale, concentratia de Cu a fost semnificativ (P≤ 0,05) mai mare la loturile experimentale (E1 si E2) fata de M. Nu au existat diferentieri semnificative intre loturile experimentale si lotul martor in ceea ce priveste concentratia de Fe in galbenusul oualor. Acest fapt denota ca o cresterea cu 101.79% (E1) respectiv 103,5 % (E2) a concentratiei de Fe in NC-urile ratiilor experimentale fata de concentratia sa in NC ul martor  nu este suficienta pentru a determina o crestere semnificativa a concentratiei de Fe in galbenusul loturilor experimentale.  Concentratia de Mn in galbenusul oualor recoltate de-a lungul experimentului s-a pastrat la un nivel constant si nu s-au  inregistrat diferente semnificative intre loturi ceea ce denota necesitate cresterii concentratiei sale in ratie. Concentratia de Zn in galbenusul  oualor  recoltate la  4 saptamani a fost mai mare la loturile experimentale  fata de M, chiar semnificativ (P≤ 0,05) in cazul lotului E2. In cazul macroelementelor determinate (Na, K, Mg, Ca, P) in galbenus respectiv albus , nu au existat diferente semnificative intre loturi, pe aceeasi serie de recoltare (o zile, 2 respectiv 4 saptamani). Raportand cantitatea de microelemente regasita in ou la cantitate de microelemente ingerate au rezultat urmatoarele procente de microelemente depozitate in ou: 6.8% in cazul Zn-ului (cel mai mare procent de mineral depozitat);  4.81% Fe; 1.99% Cu si 0.09% Mn. Eficienta utilizarii mineralelor prin depozitarea acestora la nivelul oului, este mai ridicata in cazul macroelementelor fata de microelemente. In cazul microelemnetelor, doar Zn depaseste 6% din valoarea ingerata, pe cata vreme pentru macroelemente procentele sunt mult mai mari: 31.77% pentru Na, 11.88%  pentru P si 9.10 % pentru K.

Activitatea II.5 – Identificarea si protejarea drepturilor de autor prin depunere  unei cereri de  brevet

 

Rezultatele obtinute in etapa a II-a

  • Oua imbogatite in minerale
  • Cerere de brevet cu titlul: ,,NUTRET COMBINAT PENTRU ALIMENTATIA GAINILOR OUATOARE”, nr. de inregistrare la OSIM: A/00206 din 22.03.2012

Brevet

 

  • Partenerul IBNA-Balotesti a prezentare lucrare stiintifica la ,,6th Central European Congress on Food” , 23 – 26 mai, 2012, Novi Sad, Serbia. Lucrarea a fost publicata in volumul de lucrari al congresului ,, PROCEEDINGS of 6th Central European Congress on Food” pag. 1558 -1563 si sustinuta la sesiunea de postere.

„Proceedings of 6th Central European Congress on Food

 

  • Delegati ai partenerilor romani ai proiectului (SC AVICOLA  respectiv IBNA Balotesti) au participat la o intalnire de lucru organizata de directorul proiectului Matjaz Cervek la unitatea coordonatoare, EMONA din Ljubljana, Slovenia

Intalnire de lucru – Poze

Etapa a III-a  Producerea de oua imbogatite concomitent in vitamine si minerale30.11.2012

 

Activitatile realizate

Activitatea III. 1  – Elaborarea a 3 noi solutii nutritionale pentru gaini ouatoare in vederea obtinerii oualor imbogatite in vitamine si minerale. Optimizarea retetei furajere, din punct de vedere al structurii de baza, s-a făcut utilizând un model matematic (Burlacu, 2000). La formularea retetei  s-a avut in vedere atat atingerea cerintelor nutritionale pentru gainile ouatoare (NRC, 1994) cat si respectarea cerintelor producatorului hibridului Lohmann Brown. Diferentierea intre cele 3 noi solutii nutritionale  a fost data de structura premixurilor vitamino-minerale inglobate in structura de baza. S-au elaborat 3 noi structuri  de premix vitamino-mineral (P1, P2, P3). Doua dintre cele 3 structuri de premix, P1 si P2, cu nivele diferite de Zn si Mn, au fost inglobate in ratia de baza si au fost testate, pe trei loturi (martor, experimental 1 si experimental 2) de gaini ouatoare, la nivel de microtest. Premixul P2 a avut si un supliment, fata de un premix conventional, de vitamine  (A, E si vitamine din complexul B). A treia structura noua de premix, P3 , a avut acelasi supliment  de vitamine ca si P2 dar nivele de Zn si Mn au fost dublate fata de cele din P2. Reteta care a inglobat premixul P3 a fost testata, fata de reteta martor din microtest, in halele industriale ale Avicolei Bucuresti pentru obtinerea de oua imbogatite in vitamine si minerale. Necesarul de vitamine  asigurat prin premixul lotului M ( ZOOFORT, produs de IBNA Balotesti) a fost in concordanta cu recomandarile ghidului de crestere al hibridului Lohmann Brown. In premixul lotului M,  concentratiile de Mn si Zn au fost de 71,9 mg/kg NC respectiv 60 mg/kg NC. Aceste valori depasesc cerintele NRC, 1994 (28 mg Mn/kg si 33 mg Zn/kg). Plecand de la premisa ca biodisponibilitatea mineralelor din hrana animalelor nu este maxima, nutritionistii recomanda un exces de nutrienti in ratii, fata de cerintele animalului. Considerand acest context, in premixul P1, care a fost elaborat pentru lotul experimental  E1, microelementele Mn si Zn au fost incluse in concentratii de 5 ori mai ridicate decat cerintele publicate, adica 85 mg Mn/kg si 145 mg Zn/kg. Datorita caracteristicilor specifice hibridului  folosit, pentru premixul P2, folosit in ratia lotului E2, s-a tinut cont de recomandarile publicate in ghidul de crestere al hibridului Lohmann Brown ( 00 mg Mn/kg si 80 mg Zn/kg). Pentru reteta folosita in halele experimentale ale Avicolei, a fost elaborata o structura de premix (P3) in care cele doua minerale evaluate au fost incluse in exces atat fata de cerinte cat si fata de recomandarile ghidului de crestere (concentratii duble fata de ghid –  200 mg Mn/kg si 160 mg Zn/kg).

Activitatea III.2 – S-au  caracterizat fizic, chimic, microbiologic si  micotoxicologic nutreturile combinate fabricate conform noilor solutii  nutritionale. Analiza chimica realizata pe probe prelevate din ntreturile combinate fabricate, conform noilor solutii nutritionale, arata ca probele au avut 17,96% proteina bruta si  2724,31 kcal/kg  energie metabolizabila. Diferentierea intre ratiile experimentale a fost data de structura premixurilor vitamino-minerale inglobate in structura de baza. Nivelurile de vitamine si minerale determinate au fost in concordanta cu calculul facut la formularea noilor solutii nutritionale.

Activitatea III.3 – Experimentarea solutiilor nutritionale privind obtinerea de oua imbogatite concomitent in vitamine si minerale. S-au realizat doua experimente. Unul dintre experimente a fost de tip microtest.  Acest experiment  s-a desfasurat in cadrul halelor experimentale de digestibilitate ale Laboratorului de Fiziologie si Chimie din  INCDBNA-Balotesti. Hala experimentala  este dotata cu custi standard  tip Zucami ( Zucami Poultry Equipment, provenienta Spania) (Lungime 59.5 cm × Adancime  55.5 cm × Inaltime 41.5 cm). In acest microtest, conform  schemei experimentala au fost studiate ratiile  care au avut ca premix: unul comercial,ZOOFORT (lotul M); premixul P1 pentru lotul E1 si premixul P2 pentru lotul E2. Al doilea experiment, tip macrotest, s-a realizat in doua dintre halele de productie ale Avicolei Bucuresti pe un numar de 16 000 de gaini (8 000 capete/hala) crescute la sol.  In cele doua hale au fost testate ratia lotului M (identica cu aceea a lotului M din microtest) si ratia lotului E3 care a avut in structura premixul P3. In ambele experimente, la lotul M  s-a inregistrat un consum mediu zilnic semnificativ (P≤0,05) mai mic decat la loturile experimentale dar la acest lot s-a inregistrat cel mai bun (P≤0,05) consum specific diferentiat semnificativ de cel inregistrat la loturile experimentale.

Activitatea III.4  – Verificarea noii solutii nutritionale pentru gaini ouatoare prin analize privind determinarea calitatii oualor obtinute. La lotul E3 (testat la SC Avicola Bucuresti), care a avut cele mai mari concentratii de Zn si Mn in ratie (251,8 ppm Zn; 300,8 ppm Mn), s-au obtinut cei mai buni parametrii de calitate a cojii de ou. A fost evidenta diferentierea intre loturi in favoarea lotului E3 in ceea ce priveste rezistenta la spargere a cojii de ou chiar la 2 saptamani de furajare. Din datele obtinute, tinand cont de faptul ca, aportul de Ca in ratie a fost similar pentru toate loturile, se poate concluziona ca o crestere a microelementelor Zn si Mn in ratie a avut un efect benefic mai ales asupra rezistentei la spargere a cojii de ou; Datele obtinute in ceea ce priveste concentratia de vitamine liposolubile in ou arata ca ratiile loturilor E2 si E3, prin suplimentarea premixului vitaminic a condus spre obtinerea de oua imbogatite in vitamine. Concentratia de vitamina A din galbenusul de ou arata ca a existat o diferentiere semnificativa (P≤ 0,05) intre loturile experimentale  cu supliment de vitamine (E2 si E3) si lotul M. Dupa cum era de asteptat, concentratia acestei vitamine a fost semnificativ mai mare la loturile experimentale. Si in cazul vitaminei E, concentratia sa in galbenusul oualor de la loturile E2 si E3 a fost semnificativ (P≤ 0,05) mai mare decat la lotul M, in concordanta cu diferenta de concentratie dintre premixuri. In cazul vitaminei E, corelatia intre concentratia sa din ratii si aceea din galbenus a fost mai puternica decat in cazul vitaminei A. Matricea corelatiilor in cazul Zn-lui au arata ca, concentratia de Zn din ratii (mg/kg) a fost in buna corelatie cu concentratia din galbenus (0.849) si cu aceea din albus (0.877). Si concentratia de Mn din ratii a fost in corelatie cu concentratia sa din galbenus (0.879) respectiv albus (0.718). Prin urmare, prin folosirea unor premixuri cu concentratii adecvate de Zn si Mn, concentratiile acestor microelemente pot fi crescute in ou. In cazul premixurilor folosite in cele 2 experimente cele mai bune rezultate in ceea ce priveste imbogatirea oului in Zn si Mn s-au obtinut folosind ratia E3 care a inglobat premixul E3. Cu aceasta ratie s-a obtinut concomitent si imbogatirea oului in vitaminele A si E.

 

Rezultatele obtinute in etapa a III-a

  • Trei noi solutii nutritionale pentru gaini ouatoare cu scopul obtinerii de oua imbogatite concomitent in vitamine si minerale
  • Oua imbogatite in vitamine si minerale

Hala experimentala Avicola

  • Rezumat brevet Buletin oficial OSIM 11/2012

Determinarea parametrilor fizici de calitate a oualor

Etapa a IV a – Producerea de oua  imbogatite  simultan in Omega-3 cu vitamine si minerale- 30.06.2013

 

Activitatile realizate

Activitatea IV.1  – S-a elaborate si implementat  la SC Avicola SA o noua solutie  nutritionala pentru gaini ouatoare in vederea obtinerii oualor imbogatite in acizi grasi omega-3, vitamine si minerale. Consumatorii zilelor noastre sunt tot mai informati si interesati de alimentele care sunt benefice pentru sanatate si le pot asigura o calitate mai buna a vietii (Kapsak si colab., 2011, Journal of the American Dietic Association). Astfel de alimente sunt cele functionale care au rol sa imbunatateasca starea generala si fizica precum si sa scada riscul de evolutie a unei boli. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces şi o cauză majoră de moarte prematură în Europa, reprezentând 49% dintre toate decesele şi 30% dintre decesele survenite înainte de 65 de ani. Astăzi se stie ca acizii graşi polinesaturati (PUFA), in special cei omega 3 (PUFA ω 3) pot juca un rol important în prevenirea şi tratamentul bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a cancerului, artritei, alte tulburări inflamatorii si autoimune. Prin urmare, asigurarea cantitatilor corespunzatoare de acizi grasi PUFA nu poate lipsi din recomandarile nutritionale ale medicilor. Vitaminele si mineralele sunt de asemenea nutrienti esentiali pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului uman. WHO estimeaza ca un numar de peste 2 bilioane de oameni au carente de vitamine si minerale, in special vitamina A, iod, fier si zinc. Deficientele de vitamine si minerale afecteaza dezvoltarea  creierului, capacitatea de invatare, creste sensibilitatea la infectii, si reduce productivitatea muncii. Suplimentarea alimentara este o abordare durabilă si totodata cost-eficienta in vederea reducerii deficitului vitaminic si mineral (Muthayya si colab., 2012). Avand in vedere acest text prezentat mai sus, S.C. Avicola SA si-a propus , prin  acest proiect, sa-si divesifice gama de produse prin producerea si comercializarea unui nou tip de ou de consum imbogatit in acizi grasi polinesaturati omega 3, vitamina A, vitamina E, Zn, Fe, Cu si Mn. Acest nou  tip de ou a fost obtinut prin folosirea unei retete furajere inovative, elaborata de S.C. Avicola impreuna cu IBNA Balotesti. Pentru a imbogati ouale in vitamina A, vitamina E, Zn, Fe, Cu si Mn a fost crescut nivelul acestor biofactori in premixul vitamino mineral. In structura noii retete furajere ca sursa de acizi grasi polinesaturati omega 3 a  fost folosit extrulinul.

Activitatea IV.2  – Realizarea noii solutii nutritionale propuse si caracterizarea ei. Determinarile realizate in Lab de chimie si fiziologia nutritiei din IBNA,  din probele de extruluin, arata ca nivelul grasimii este relativ ridicat ( 17, 56%) dar ce este mai important, continutul de acid linolenic (omega 3) este de 49,13 g/100 g grasime.   In ceea ce priveste profilul aminoacizilor din proteina extrulinului, se remarca concentratia de acid glutamic (4,182 g%), acid aspartic (2,807 g%) dar si de lizina (0,802 g%). Dintre microelemente se remarca concentratia semnificativa de Fe (117,83 ppm)  ca si concentratile ridicate de Mn si Zn).

Activitatea IV.3 – Testarea noii retete furajere (E) comparativ cu reteta conventionala (M) s-a realizat timp de 8 saptamani  pe 400 de gaini Lohmann Brown, varsta 48 saptamani, impartite  in 2 loturi (E respectiv M). Performantele bioproductive au fost usor mai mici la lotul de gaini furajate cu nutreturi combinate fabricate conform noii retete furajere dar calitatea oualor a fost semnificativ mai mare.

Activitatea IV.4  – Verificarea noii solutii nutritionale pentru gaini ouatoare prin analize privind determinarea calitatii oualor obtinute a relevat ca: (i) noua reteta furajera pentru gaini ouatoare a condus la imbogatirea substantiala a galbenusului  oualor in acizi grasi poinesaturati omega 3 (acid linolenic,  acid  docosapentaenoic si acid docosahexaenoic); (ii) folosirea noii solutii a condus la imbogatirea galbenusului de ou in Zn, Mn si Cu; (iii) odata cu cresterea nivelurilor de acizi grasi polinesaturati, Zn, Mn, Cu, in galbenusul oualor lotului E a crescut si nivelul de vitamina A respectiv vitamina E;

Activitatea IV.5 – Elaborare manual de prezentare a solutiei nutritionale optimizate in vederea  obtinerii  oualor  imbogatite simultan in Omega-3, vitamine si minerale,  in vederea constientizarii consumatorului despre calitatile nutritionale imbogatite ale oului de consum

Activitatea IV.6   – Identificarea si protejarea drepturilor de autor pentru produsul obtinut prin proiect prin cerere de brevet

 

Rezultatele obtinute in etapa a IV-a

  • Noua solutie implementata la S.C. Avicola SA intr-o hala de 8000 de gaini ouatoare si astfel s-au obtinut de oua imbogatite in acizi grasi polinesaturati omega 3, Zn, Mn, Cu.
  • Manual de prezentare a solutiei nutritionale optimizate in vederea  obtinerii  oualor  imbogatite simultan in acizi grasi omega-3, vitamine si minerale,  in vederea constientizarii consumatorului despre calitatile nutritionale imbogatite ale oului de consum

Manual

  • Cerere de Brevet  nr. A/00444 / 12.06.2013 la OSIM

Cerere brevet A0044_12_06_2013

  • S-au realizat urmatoarele actiuni de diseminare:

-sustinerea orala in cadrul Simpozionului ,,Zootehnia Moderna- Strategii, Oportunitati si Peformante Europene” Modern animal Husbandry- Strategies, Opportunities and Performance”, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara-Iasi a lucrarii stiintifice intitulata ,,Supplementation of manganese and ZINC in laying hens diet improves eggshell quality”, autori: Gabriela Maria Cornescu, Rodica Diana Criste, Arabela Elena Untea, Tatiana Dumitra Panaite, Margareta Olteanu. Lucrarea a fost primit premiul I la sectiunea nutritie.

Lucrare_Iasi 2013

-participare la ,,5th International FESTEM Symposium on Trace Elements and Minerals”,  May 22-24, 2013 – Avignon, France cu lucrarea intitulata ,,EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF DIETARY  MN AND ZN ON THE DISTRIBUTION OF THESE ELEMENTS IN THE BLOOD, TIBIA, LIVER, EXCRETA AND EGGS”, autori: Criste Rodica Diana,  Untea Arabela,  Cornescu Gabriela Maria,  Olteanu Margareta.

Poster_FESTEM_2013