PROBLEMA IDENTIFICATA SI SOLUTIA  OFERITA PRIN PROIECT

 

       Avand in vedere faptul in ultimii 50 de ani obiceiurile de hranire ale populatiei s-au modificat considerabil, crescand consumul de alimente de origine animala, s-a marit alarmant si numarul bolnavilor cu afectiuni cardio-vasculare. Acest fapt a creat o presiune constanta asupra bugetelor nationale pentru asigurarea sociala. Astfel, strategiile pentru promovarea unui stil de viata sanatos include, in present,  diete sanatoase si echilibrate.

      Printre alimentele care furnizeaza nutrienti esentiali organismului, oul detine indiscutabil, un loc special, dar, oul de gaina este de multe ori perceput de catre consumatori mai degraba ca un aliment nesanatos din cauza conţinutului ridicat de colesterol. In acest context, scaderea nivelului colesterolului din oul de gaina, si in general imbunatatirea calitatii nutritionale a oului, a devenit o prioritate in cercetarea avicola. Pentru acest aliment cu calitati nutritionale exceptionale, usor accesibil, reducerea continutului sau in colesterol poate conduce nu numai la protejarea si  imbunatatirea starii de sanatate a consumatorilor, dar si la obtinerea unor beneficii economico-financiare prin diminuarea reticientei consumatorilor si implicit cresterea cererii si a consumului pentru oua.

    Statisticile arata ca 1 din 3 romani sufera de boli cardiovasculare, iar colesterolul marit este unul dintre principalii factori de risc, conform specialistilor in medicina. Bolile de inima reprezinta principala cauza de mortaliatate la nivel mondial si intern. Societatea Romana de Hipertensiune a semnelat prin diferite campanii si programe la nivel national de-a lungul anului 2012 faptul ca 4 din 10 adulti au tensiunea arteriala crescuta si 6 din 10 persoane de peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune.

    Proiectul urmareste elaborarea de noi solutii nutritionale, inovative, bazate pe resurse locale naturale, prin care sa se reduca nivelul de colesterol din ou. Un astfel de sortiment de ou constituie o premiera pe piata romaneasca si reprezinta o modalitate certa de a transforma idei în produse inovative cu potential de piata real. Prin realizarea diminuarii colesterolui in ou, pe cale nutritionala, prietenoasa fata de mediu, se obtine un aliment functional, cu implicatii semnificative in cresterea calitatii si sigurantei alimentare.

    Pentru acest tip de aliment functional exista piata de desfacere. Ouale cu continut redus de colesterol care vor fi obtinute de SC Avicola Bucuresti isi vor crea de fapt propria piata, pe langa cea existenta (pentru ouale imbogatite cu seleniu si Omega 3). In plus, la ora actuala nu exista nici un producator de oua cu continut redus de colesterol pe piata. Intr-o astfel de nisa, importanta „primului venit” este deosebit de mare. Primul brand intrat pe piata creaza o noua nevoie, o noua cerere, informeaza consumatorii si ii fidelizeaza. Pe termen mediu, consumatorii vor asocia acest produs cu primul intrat pe piata, in speta cu brandul implementat de Avicola Bucuresti. In Romania nu exista un brevet privind obtinerea de oua cu continut redus de colesterol.

 

OBIECTIVELE  PROIECTULUI:

 

  • Dezvoltarea si omologarea de solutii nutritionale inovatoare pentru gainile ouatoare in vederea producerii de oua cu continut scazut de colesterol, in contextul pietei romanesti
  • Productia, pe baza unor studii stiintifice interdisciplinare aprofundate, a unui aliment functional disponibil unei categorii largi de consumatori, cu rol in mentinerea starii de sanatate a acestora dar si in prevenirea aparitiei bolilor legate de nutritie (obezitate, boli cardiovasculare etc.). Se stabilesc astfel premisele pentru reducerea costurilor sociale, cu sanatatea umana, prin promovarea unui aliment natural pentru consumatori
  • Productie de oua cu caracter functional in conditiile asigurarii bunastarii pasarilor, sigurantei consumatorului si protectiei mediului
  • Promovarea unui parteneriat in domeniul cercetarii intre agenti economici si doua institute de cercetare nationale, interesate in diversificarea gamei de produse pe baza unor studii fundamentate temeinic, cu suport stiintific, dar si ca mijloc de penetrare si mentinere pe piata de alimente romaneasca
  • Asigurarea productiei de alimente sustenabile, prin cresterea impactului cunostintelor bazate pe cercetari stiintifice in obtinerea unor alimente benefice pentru sanatatea umana

REZULTATELE  PRECONIZATE:

  • Oul cu colesterol scazut, un nou produs pe piata- SC Avicola Bucureti
  • Noi solutii nutritionale, pentru gaini ouatoare, cu caracter inovativ- (SC Avicola Bucureti si  IBNA)
  • Strategie de furajare cu componenta de cuantificare a impactului furajelor asupra mediului  (SC Avicola Bucureti, IBNA  si ECOIND)
  • Eficientizarea costurilor de furajare prin folosirea de plante furajere low iput (SC Avicola Bucuretisi,  IBNA si SC MARNEWS CONSULTING)
  • Brosura pentru promovarea oualor cu colesterol redus  SC Avicola Bucureti  si IBNA Balotesti
  • 2 cererie de brevete  (SC Avicola Bucureti  titular  si IBNA Balotesti coautor

 

PLANUL DE LUCRU

Anul

Etape/  Activităţi/  Parteneri

Termene

Rezultate/

Documente de prezentare

2013 Etapa I – Elaborarea unei strategii nutritionale inovative in vederea obtinerii de oua cu continut redus de colesterol in conditiile protejarii mediului

15/11/

2013

Studii; Documentatii;Campuri experimentale;

1 set de patru solutii nutritionale inovative

2014 Etapa II – Experimentarea primului set de solutii nutritionale inovative pe gaini ouatoare in conditii de microtest

15/06/

2014

Fise tehnice; Loturi experimentale ; Raport experimental ;Rapoarte de incercare; Raport tehnic factori de risc pe mediu ; Raport de selectarea a 2 solutii nutritionale pe baza performantelor calitate /cost/ impact de mediu
2014 Etapa III – Testarea si verificarea in conditii de ferma a celor doua solutii nutritionale selectate din primul set

30/11/2014

Oua cu cholesterol scazut; Fise tehnice; Rapoarte de incercare si verificare; Raport tehnic de verificare -factori de risc; Campuri de productie; Documentatie tehnico-economica; 1 Cerere de brevet ; Articole stiintifice; Articole de popularizare; 
2015 Etapa IV – Optimizarea solutiei selectate in etapa a III-a (SN_PRIM) prin suplimentarea cu microelemente.

15/06/

2015

Setul 2 de solutii nutritionale;  Fise tehnice; Documentatie parametrii tehnici; Loturi experimentale; Raport experimental; Rapoarte de incercare; Raport tehnic de verificare-factori de risc de mediu;
2015 Etapa V – Testarea si verificarea in conditii de ferma a celor doua solutii nutritionale selectate din al doilea set de solutii, pe baza rezultatelor obtinute in microtestele desfasurate in etapa anterioara

30/11/

2015

Oua cu cholesterol scazut; Fise tehnice ; Rapoarte de incercari; Raport testare; Rap. tehnic de verificare-factori de risc; Documentatie tehnico-economica; Articole stiintifice; Articole de popularizare; 2 brosuri; 1 cerere de brevet
2016 Etapa VI – Raportarea efectelor

30/11/

2016

Raport efecte economice obtinute 2016;Documente contabile.
2017 Etapa VII – Raportarea efectelor

30/11/

2017

Raport efecte economice obtinute 2017;Documente contabile.
2018 Etapa VIII – Raportarea efectelor economice obtinute de catre agentul economic beneficiar ca urmare a utilizarii produsului

30/11/

2018

Raport efecte economice obtinute an 2018;Documente contabile.