La ce ar trebui sa va uitati atunci cand cumparati oua?

Cumparati doar oua intregi, curate, fara miros. Calitatea oului este indicata de categorie si nu de dimensiune.

Procesul de ovoscopare, in care ouale sunt tinute in dreptul unei surse de lumina, permit celor care efectueaza aceasta operatiune sa observe marimea camerei de aer, starea galbenusului si al albusului precum si orice alt defect ascuns. Acesti factori impreuna cu soliditatea curatenia si forma cojii sunt folosite pentru a incadra ouale in categoria A sau B.

– Cat. A – oua proaspete, curate, cu coaja intacta si camera de aer de 6mm;

– Cat. B – oua care urmeaza sa fie sparte si pasteurizate pentru patiserii.

Clasamentul oualelor comercializate in functie de greutate

Ouale din categoria A se clasifica dupa urmatoarele categorii de greutate:

– XL – oua foarte mari >73g;

– L – oua mari 63-73g;

– M – oua medii 56-63g;

– S – oua mici <53g.

Ce informatii sunt evidentiate pe ambalajele de oua?

Ambalajele care contin oua din categoria A prezinta pe partea exterioara, in mod vizibil si perfect lizibil:

– codul centrului de ambalare;

– categoria de calitate; ambalajele sunt indeintificate prin cuvintele „Categoria A”, fie prin litera „A”, singura sau insotita de mentiunea „proaspat”;

– categoria de greutate

– data de valabilitate minima;

Ouale sunt hranitoare?

                Da. Ouale contin 13 vitamine si numeroase minerale. Un ou furnizeaza 10-13% din necesarul zilnic de proteina.

Proteina din ou este o proteina de cea mai inalta calitate – a doua dupa cea din laptele de mama, pentru nutritia umana.

Ouale au o densitate nutritiva mare si ofera mai multi nutrienti in comparatie cu numarul lor de calorii.

Calorii per ou:

– oul categoria XL contine 84 de calorii;

– oul categoria L contine 75 de calorii;

– oul categoria M contine 66 de calorii;

Un ou categoria L contine aproximativ 4,5g de grasime, dar numai 1,5g de grasimi saturate, de tipul celor legate de crestearea nivelului de colesterol din sange. Mai mult de jumatate din proteinele unui ou se gasesc in albus care este lipsit de grasimi si colesterol.

Sunt ouale albe mai bune decat ouale brune?

                Nu. Culoarea coii oului depinde de rasa gainii. Aceasta nu influenteaza valoarea nutritiva, metodele de preparare a oualelor, savoarea sau calitatea acestora.

Ouale brune costa mai mult, deoarece gainile care produc aceste oua brune sunt pasari mai mari si necesita mai multa hrana.

De ce ouale capata cateodata o culoare verzuie cand sunt fierte?

                Cand ouale sunt fierte prea mult timp sau la o temperatura prea mare, vor capata o usoara culoare verzuie.

Schimbarea culorii oualor poate sa apara daca apa in care se fierb ouale are un continut ridicat de fier.

Cu alte cuvinte tenta aceasta de culoare verzuie nu afecteaza savoarea/gustul oualor, dar daca nu doriti ca aceasta tenta verzuie sa apara, fierbeti ouale la temperatura mica si folositi vase de inox.

Suntem in siguranta daca consumam oua cu pete de sange pe galbenus?

                Da. Prezenta petelor de sange pe galbenus nu inseamna ca ouale respective sunt fertilizate sau nu sunt bune pentru consum.

Petele de sange apar ocazional, cand un vas de sange se rupe la nivelul sacului galbenusului pe parcursul formarii oului.

Este foarte usor de indepartat cu ajutorul varfului de cutit si nu afecteaza valoarea nutritiva sau proprietatile chimice.

Ce este Salmonella?

                Salmonella este o bacterie insa ouale au mai multe bariere care previn contaminarea cu aceasta bacterie, atat coaja cat si enzimele gasite in albus si membranele care inconjoara coaja si galbenusul.

Urmatoarele precautii previn contaminarea cu Salmonella:

– folositi oua proaspete, curate fara fisuri ale cojii oualor si care sunt tinute la rece;

– evitati sa amestecati galbenusul si albusul cu coaja oului.

Conditii de pastrare ale oualor:

                – lasati ouale in ambalajul oricinal de carton, pentru a le pastra uscate, ferite de mirosuri straine;

– pastrati caserola sau cofragul in cea mai racoroasa parte a frigiderului dumneavoastra.

Ce informatii sunt evidentiate pe oua?

2 RO GR 001

0 = Gaini crescute ecologic;

1 = Gaini crescute in aer liber;

2 = Gaini crescute la sol;

3 = Gaini crescute in baterii;

RO = Tara de provenienta;

GR = Judetul in care se afla ferma;

001 = Codul producatorului.

Toate ouale categoria A, trebuie sa aiba marcat codul din care sa se deduca:

– Sistemul de crestere al gainilor;

– Tara de provenienta;

– Judetul din care face parte ferma;

– Codul de producator;

– Data durabilitatii minime.