DESPRE PROIECT

  • Numar contract de finantare: 57PTE/2016
  • Titlul proiectului: Dezvoltarea de noi tehnologii pentru imbogatirea oului de consum in carotenoide si microelemente, aliment cu siguranta maxima asupra sanatatii umane.
  • Acronimul: BIOCAROMIN
  • Coordonator proiect: AVICOLA BUCURESTI SA
  • Director proiect: Terez Zarug
  • Finantat de catre: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – Programul 2 – Cresterea competititvitatii economiei romanesti prin cercetare, dezvoltare si inovare; Tip proiect: Transfer la operatorul economic
  • Link catre pagina UEFISCDI: uefiscdi.gov.ro
  • Valoarea totala a contractului: 1.319.700 lei
  • Valoarea contractului (sursa numai buget de stat): 961.365 lei
  • Durata implementarii: 05.12.2016-20.10.2018

COMPONENTA CONSORTIULUI

  • Coordonator proiect
    AVICOLA BUCURESTI SA

Str. Splaiul Unirii nr. 16, Bucuresti, sector 4, cod postal 40035
Director proiect – Dr. Ing. Terez ZARUG; avicolabucuresti2@gmail.com

  • Partener P1
    INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU CHIMIE SI PETROCHIMIE – ICECHIM Bucuresti
    Independentei 202, sector 6, 06021, Bucuresti
    Responsabil proiect – Dr. Biolog Diana PASARIN; diana.pasarin@gmail.com
  • Partener P2
    INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA –IBNA BALOTESTI

Calea Bucuresti nr. 1, Balotesti, Ilfov, 077015
Responsabil proiect – Dr. Ing. Margareta OLTEANU; margaretaolteanu@yahoo.com

OBIECTIVUL

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unui nou tip de ou de consum cu o noua functionalitate, data de continutul ridicat de antioxidanti reprezentati prin pigmenti carotenoidici biosintetizati de drojdii carotenogene, si de prezenta oligoelementelor, dar si cu calitati senzoriale acceptate de consumatori.

REZULTATELE PRECONIZATE ALE PROIECTULUI

  • Tehnologii: o tehnologie pentru obtinerea biomasei de drojdii carotenogene imbogatita in oligoelemente; o tehnologie de obtinere a solutiilor nutritionale pentru furajarea gainilor ouatoare.
  • Produse: un tip nou de ou, imbogatit in pigmenti carotenoidici si oligoelemente, cu proprietati benefice pentru sanatate; noi nutreturi combinate pe baza de biomasa de drojdii carotenogene si oligoelemente.
  • Beneficii pentru producatorii de oua si consumatori: aplicarea produselor finale in industria avicola aduce profituri economice, iar consumatorii beneficiaza de produse cu excelenta valoarea nutritiva si cu potential de mentinere a sanatatii; largirea gradului de cunoastere privind alimentele functionale si rolul lor in prevenirea evolutiei bolilor cronice; modalitati inovative de a transforma subprodusele agro-alimentare in produse finale de inalta calitate (un nou tip de ou si de furaje).
  • Beneficii pentru mediu: explorarea de posibilitati noi, alternative, de valorificare a produselor secundare agro-alimentare

ETAPE

Etapa I – Validarea in conditii de laborator a componentelor tehnologice de obtinere a unor surse organice de proteine, vitamine si minerale pentru includerea in hrana gainilor ouatoare, cu rol in crestrea calitatii nutritionale a furajelor. Simularea modelelor experimentale pentru validarea nutreturilor combinate (microtest desfasurat pe gaini ouatoare) Perioada de derulare: 05.12.2016 – 05.12.2017

Etapa II – Validarea modelului de laborator la nivel de ferma (macrotest) in conditii reale de functionare, Perioada de derulare: 06.12.2017 – 20.10.2018

ACTIVITATI  PE ETAPE

Etapa I – Validarea in conditii de laborator a componentelor tehnologice de obtinere a unor surse organice de proteine, vitamine si minerale pentru includerea in hrana gainilor ouatoare, cu rol in crestrea calitatii nutritionale a furajelor. Simularea modelelor experimentale pentru validarea nutreturilor combinate (microtest desfasurat pe gaini ouatoare)

A.I.1 – Validarea prin analize a incarcaturii microbiologice a materiilor prime furajere ce vor fi utilizate in experimente la nivel de microtest

A.I.2 – Validarea prin analize fizico-chimice a substratului de dezvoltare pentru drojdiile carotenogene. Validarea modelului experimental de obtinere a biomasei de drojdii carotenogene suplimentata cu oligoelemente

A.I.3 – Analiza fizico-chimica si microbiologica a biomasei de drojdii carotenogene si uscarea ei

A.I.4 – Realizarea noilor retete de nutreturi combinate pentru gaini ouatoare cu adaosul biomasei de drojdii carotenogene suplimentate cu oligoelemente. Elaborarea protocolului experimental la nivel de laborator

A.I.5 – Fabricarea nutreturilor combinate prin includerea biomasei de drojdii carotenogene suplimentate cu oligoelemente si evaluarea calitatii lor din punct de vedere nutritional

A.I.6 – Organizarea si desfasurarea unui microexperiment in conditii de laborator (40 gaini ouatoare/lot)

A.I.7 – Determinarea calitatii nutritionale a oualor recoltate din microtest

A.I.8 – Controlul sanitar-veterinar al oualor recoltate in perioada efectuarii microtestului

A.I.9 – Valorificarea si diseminarea pe scara larga a rezultatelor obtinute prin participare la manifestari tehnico-stiintifice

Etapa II – Validarea modelului de laborator la nivel de ferma (macrotest) in conditii reale de functionare

A.II.1 – Ridicarea la scara a componentei  tehnologiei  de obtinere a nutreturilor combinate (biomasa de drojdii carotenogene suplimentata cu oligoelemente) si analiza comparativa a diferentelor intre conditiile de laborator

A.II.2 – Validarea tehnologiei de laborator de obtinere a noilor nutreturi combinate, prin testarea timp de 8 saptamani la nivel de ferma (macrotest) pe gainile ouatoare in vederea obtinerii oului imbogatit in pigmenti carotenoidici

 

A.II.3 – Determinarea calitatii nutritionale a oualor recoltate pe perioada desfasurarii experimentului la nivel de ferma (macrotest)

A.II.4 – Determinari privind incarcatura microbiologica a oualor obtinute la nivel de ferma

A.II.5 – Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala asupra tehnologiei de obtinere a biomasei carotenogene, asupra  solutiilor nutritionale elaborate si testate

A.II.6 – Valorificarea si diseminarea pe scara larga a rezultatelor obtinute prin comunicarea si publicarea

A.II.7 – Participare la expozitia nationala (INDAGRA) pentru promovarea noului sortiment de ou de consum imbogatit in pigmenti carotenoidici

EVENIMENTE

 

CONTACT

Persoana de contact: Dr. Ing. Terez ZARUG, avicolabucuresti2@gmail.com

Adresa: Str. Splaiul Unirii nr. 16, Bucuresti, sector 4, cod postal 40035

Tel: +40212300448, Fax: +40212313114